

עורך דין דיני עבודה
דיני העבודה עוסקים בזכויותיהם של העובדים במקום עבודתם והם חלק בלתי נפרד מחוקי מדינת ישראל. דיני העבודה מכילים רשימת חוקים, הסדרים ותקנות לפיהם חייבים לפעול כל המעסיקים, מנגד – גם העובדים אינם יכולים לוותר על רשימת החוקים גם במקרים בהם מוצעים להם פיצויים במידה שיוותרו עליהם.
המטרה של זכויות העובדים היא להבטיח את זכויותיהם הסוציאליות, את התנאים המינימליים להם הם זכאים, להגן עליהם במקום עבודתם, לאפשר להם לשמור על בריאותם ועל ביטחונם הכלכלי ולמנוע ניצול מצד המעסיקים.
יחסי העובד והמעביד מוסדרים על ידי חוזה עבודה, מדובר על חוזה אישי בו העובד מתחייב למקום העבודה כאשר המעביד מתחייב לשלם לעובד עבור עבודתו. נוסף להסכם האישי על הצדדים לפעול בהתאם לכל דיני העבודה, צווי ההרחבה (זכויות שקיימות בענפים שונים והסכמים אחרים שחלים על כל העובדים במשק או בענף הספציפי) וההסכמים הקיבוציים (הסכמים שנחתמים בין ארגוני המעבידים וההסתדרות הכללית).
מהם חוקי המגן וכיצד מחזקת מערכת המשפט את השמירה על חוקי המגן וזכויות העובדים?
בין חוקי המגן כלולים החקוקים הבאים: שעות עבודה מוסדרות, ימי מחלה וחופשה, שכר מינימום, גיל מינימלי לעבודה, פיצויי פיטורין ושימוע לפני פיטורין, הגנה על נשים הרות, הגנה מפני הטרדות מיניות, הגנה מפני אפליות והרעת תנאי עבודה, תשלום עבור שעות עבודה נוספות, זכות ליציאה לחופשה שנתית ותשלום עבור חגים (במקרה של עובדים בשכר חודשי, בעוד עובדים בשכר יומי שעבדו במשך שלושה חודשים ומעלה זכאים לקבלת תשלום עבור יומיים ביום כיפור, בראש השנה, בפסח, בסוכות וביום העצמאות. עובדים שאינם יהודים זכאים לקבל תשלום בימי חג בהתאם לדתם).
זכויות נוספות שניתנות לעובדים הינן: זכות לקבלת דמי הבראה (חוק זה נמצא בהסכם קיבוצי לו נוסף צו הרחבה), זכות לקבלת דמי נסיעות והזכות להפרשת פנסיה – במסגרת הפנסיה יכול העובד לבחור בקופת גמל בה יהיה מבוטח או לחילופין – לבחור באיזו קרן פנסיה הוא יהיה מבוטח, על העובד לקבל את ההחלטה לאחר 60 יום לכל היותר מהיום בו החל לעבוד. כמו כן, יוכל העובד להעביר את הפנסיה לקופת גמל עבור קצבה אחרת במידה שהיא תכיל כיסוי למקרים של נכות ומוות.
כדי להגביר את המודעות של העובדים לגבי זכויותיהם חוקק בשנת 2002 חוק שמחייב את המעסיקים להעביר לעובדים הודעה בכתב תוך 30 יום מקבלתם לעבודה, הודעה זו מפרטת את כל זכויותיהם.
במטרה למקסם את ההגנה על זכויות העובדים הוקמה בישראל מערכת משפט נפרדת שמיועדת להגנה על זכויות העובד. המערכת המשפטית נוסדה בשנת 1969 וכוללת בית דין ארצי שנועד לערעורים ו ו- 5 בתי דין אזוריים. כמו כן, קיימים מגוון עורכי דין שעוסקים בדיני עבודה, מטרתו של עורך דין דיני עבודה היא כמובן לשמור על העובד מפני פגיעת המעסיק ולדאוג לכך שיקבל פיצויים במקרה שנפגעו זכויותיו.
כאשר המעסיקים לא שומרים על זכויות העובדים
למרות חוקי המגן וזכויות העובדים שנקבעו בחוק והפעולות הנוספות שבוצעו על ידי מערכת המשפט במטרה להבטיח את זכויות העובדים ישנם מקרים בהם המעסיקים לא מכבדים את החוק. לא פעם אנו שומעים ,רואים או חווים מצבים בהם מעסיקים מנצלים את האוכלוסייה החלשה, את האנשים שלא מודעים לזכויות שניתנו להם, מנצלים נשים – מפלים לרעה ואף מטרידים מינית, לא מקבלים לעבודה אשה בהריון או נשים בגילאים מסוימים משום שהן עשויות להקים משפחה ואלו רק חלק מהמקרים בהם המעסיקים מתחמקים ממתן תנאים בסיסיים.
זכות מלאה להגשת תביעה
חלק מהעובדים שנפגעו ממעסיקם אינם מגישים תביעה משום שחתמו בעבר על סעיף שעוסק בוויתור זכויות או כתב סילוק לאחר סיום היחסים עם המעביד. חשוב לדעת כי עובד לא יכול "להבליג" ולוותר על הזכויות שמגיעות לו בשום מצב כך שגם אם הוא חתם על אחד מההסכמים – כתב הוויתור או חוזה עבודה אין להם תוקף משפטי. במילים אחרות – לא משנה מהו המצב ועל איזה מסמך העובד חתם הוא רשאי להגיש תביעה ולקבל את הפיצויים שמגיעים לו – אלו הזכויות שלו.
חשוב לציין שלא יהיה ניתן להגיש תביעה בכל עת משום שגם על התביעה חל חוק ההתיישנות ובמקרה של דיני עבודה תקופת ההתיישנות קצרה יותר מתקופת ההתיישנות האזרחית הרגילה שעומדת על 7 שנים, לכן יש לפעול בהקדם.
המעסיק לא כיבד את הזכויות שלכם? פנו אל עורך דין דיני עבודה. הגיע הזמן לתביעה
אם המעסיק שלכם לא כיבד את אחד החוקים או מספר חוקים שכלולים בדיני העבודה – גרם לכם לעוגמת נפש, פגיעה בבריאות, פגיעה בהכנסה, פיטר ללא שימוע או ביצע כל פעולה אחרת שאינה מתיישבת עם זכויותיכם רצוי שתפנו אל עורך דין דיני עבודה. עורך דין דיני עבודה יכיר את כל דיני העבודה בצורה הטובה ביותר, יכין תביעה טובה וייצג אתכם בית המשפט.
אם המעביד שלכם לא נהג כשורה ולא כיבד את דיני העבודה תוכלו לפנות אלינו למשרד עורך דין נזיקין ועבודה קרן פרידמן הר-לב ושות', יחד נגיש תביעה טובה ונמקסם את סיכוייכם לקבל את כל הפיצויים.
האמור במאמר זה הנו להשכלה כללית בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מדויק, פרטני, אישי ומחייב