לפי החוק, אדם שגופו נפגע עקב תאונת דרכים זכאי לקבלת פיצויים בגין הנזקים שנגרמו לו. החוק מגדיר תאונת דרכים כמאורע שגרם לנזק בגופו של אדם ("נזק גוף") כאשר הנזק נגרם בעקבות שימוש ברכב. חשוב לציין שההגדרה של "נזק גוף" כולל מצבים של: מוות, פגיעה, מחלה, ליקוי גופני, ליקוי שכלי או ליקוי נפשי כך שלא מדובר רק על נזקים שנגרמו לגופו של הנפגע.
המאורע יכול להתקיים במהלך נסיעה, עקב שרפת רכב, התפוצצות רכב ומצבים נוספים בהם שימש הרכב למטרת תחבורה. חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי אנשים שנפגעו כתוצאה מתאונת דרכים או אנשים שתלויים בהרוגים בתאונה זכאים לקבל פיצויים מבעליו של הרכב שפגע, קבלת הפיצויים תקפה גם במקרה שהפוגע אינו אשם. את הפיצויים משלמת חברת הביטוח של הנהג וזאת במקרים בהם יש לנפגע רישיון נהיגה תקף, תעודת ביטוח חובה תקפה בזמן בו אירעה תאונת הדרכים והוכחה כי התאונה גרמה נזק לגופו.
באילו מקרים מתקבל התשלום מהקרן לפיצוי נפגעים?
במקרים מסוימים ניתנים הפיצויים מהקרן לפיצוי נפגעים מתאונות דרכים, קרן זו מפצה את הנפגעים במקרים בהם חברת הביטוח אינה מפצה אותם. מצבים אלו מתרחשים כאשר לא ידוע מי הנהג שגרם לפגיעה, כאשר הנהג נהג בלי ביטוח או שהביטוח שלו לא מכסה את הנזקים, במקרה שחברת הביטוח של הנהג מתפרקת וכאשר חברת הביטוח לא מסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה ושר האוצר אפשר לנפגע לקבל פיצוי ומינה מנהל מורשה מתאים.
מי לא זכאי לקבלת פיצויים?
לא כל אדם שנפגע בתאונת דרכים רשאי לדרוש פיצויים. לפי החוק, אדם שגרם לתאונה באופן מכוון, אדם שהשתמש ברכב בלי לקבל רשות או אדם שישב ברכב וידע שהוא נלקח ללא רשות, אדם שנהג ללא רישיון חוץ ממצבים בהם הרישיון פקע עקב חוסר תשלום אגרה, אדם שהשתמש ברכב כדי לבצע פשע או אדם שנהג או נתן לאדם אחר לנהוג ללא ביטוח או שהביטוח הקיים לא מכסה את החובה אינו רשאי לקבל פיצויים.
אילו קריטריונים משפיעים על חישוב הפיצויים במקרים של פציעות?
במקרים בהם גרמה התאונה לפציעה יחושבו הפיצויים לפי: שיעור הנכות, גובה ההשתכרות של הנפגע לפני התאונה, גילו של הנפגע, פוטנציאל השתכרותו בעתיד, רמת הפגיעה – כיצד משפיעה הפגיעה על תפקודו העתידי של הנפגע, עלויות טיפולים רפואיים וגורמים נוספים. במקרים בהם גרמה התאונה למוות יחשב בית המשפט את גובה הפיצויים לפי הנתונים הבאים: גילו של ההרוג, תחום העיסוק שלו וגובה ההשתכרות שלו לפני התאונה, רמת הפגיעה בקרובי משפחתו של ההרוג ורמת התלות של מבקשי או מבקש הפיצויים באדם שנהרג.
כיצד צריך נפגע שמעוניין להגיש תביעה לפעול במקרה של תאונת דרכים?
פגיעה שנגרמה בעקבות תאונת דרכים משאירה את הנפגע במצב פגיע ומבולבל ולמרות הסיטואציה המלחיצה והמאיימת יוכל הנפגע להגדיל את סיכויי הצלחת התביעה באמצעות ביצוע פעולות מסוימות. נציין 7 פעולות שחשוב לבצע בזמן הקריטי שלאחר התאונה:
- קבלת פרטים ורישומם – יש לרשום את הפרטים של הרכבים, את פוליסות הביטוח, מיקום האירוע, שעת האירוע, הפרטים של הנהגים או הנהגים שהיו מעורבים ואם ניתן לקבל את הפרטים של העדים והפצועים. חשוב מאוד לרשום את כל הפרטים הללו כדי שלא ישכחו.
- צילום הנזקים – יש לצלם את הרכב הניזוק במקומות בהן חלה פגיעה. כמו כן, יש לצלם את הפגיעות של הגוף.
- קבלת טיפול רפואי באופן מיידי – יש לפנות אל בית החולים במהירות כדי לטפל בנפגע, למנוע סיבוכים והדרדרות במצב וכדי לקבל תיעוד מפורט של התרחשות התאונה. התיעוד יכלול את כל פרטי התאונה הקיימים שהוזכרו בסעיף הראשון (מתי התרחש האירוע, היכן, ומידע נוסף) לרבות דיווח על הכאב שנגרם בעקבות התאונה – כל הפרטים צריכים להירשם בדו"ח הרפואי. על הנפגע לזכור לקבל העתק.
- תיק רפואי ושמירת קבלות ומסמכים – על הנפגע לבצע את הטיפולים הרפואיים מיום התאונה ועד שנזקי הגוף מתגבשים. את כל הטיפולים הדרושים שנעשו יש לתעד בתיק הרפואי לרבות תלונותיו של הנפגע. יש לציין כי תביעת הפיצויים תלויה במידע שרשום במסמכים הרפואיים, בלעדיהם לא יוכל הנפגע להוכיח שהפגיעה התרחשה והייתה רצינית. כמו כן, אין לקבל טיפולים רפואיים שאינם נחוצים, טיפולים שאינם הגיוניים יקטינו את סיכויו של הנפגע לקבל פיצוי מלא.
יש לשמור את כל המסמכים והקבלות, לערוך רישום מדויק של הסכומים שהוצאו ולשמור את תלושי השכר שהתקבלו לפני ואחרי התאונה, במקרה של עצמאים יש לאגד את הדוחות של המע"מ ומס ההכנסה שהוגשו לפני ואחרי התאונה
5 הודעה במשטרה – בהמשך, יש לפנות אל תחנת המשטרה וליידע את השוטרים על התאונה במטרה לקבל אישור עם הפרטים של המעורבים התאונה, פוליסות הביטוח והפרטים של הרכבים המעורבים. את האישור יש להעביר אל המוסד הרפואי כדי שהכספים ששולמו על הטיפול הרפואי ישלחו לחברת הביטוח. האישור חשוב גם לצורך תיעוד האירוע והוא חיוני לקבלת הפיצויים.
- הימנעות מקשר עם חוקרים מטעם הביטוח – יש להישמר מפני קיום שיחות ומתן מענה על שאלות לחוקי חברת הביטוח שכן המטרה של החוקרים היא להפחית ככל אשר ניתן מגובה הפיצויים שיינתנו לנפגע. כמו כן, יש להימנע ממתן מידע לזרים ולהזהיר את הקרובים שלא לספק מידע לחוקרי חברת הביטוח משום שכל מידע שיינתן עלול לגרום לנזקים. יש לזכור כי החוקרים ערמומיים ויכולים להתחזות לשכנים, פקידים ואף לספר לנפגע ולקרוביו שהם נשלחו על ידי עורך דינו (על חשיבותו של עורך דין תאונות דרכים נדון בהמשך), על כן יש להיזהר מכל אדם זר שמעוניין לקבל מידע (אולי זה נראה כמו התנהגות פרנואידית אך במקרה זה היא נחוצה) לסיכום: יש להימנע משיחות, מתן מידע או חתימה על מסמכים.
- פנייה אל עורך דין תאונות דרכים מומחה.
נפגעתם בתאונת דרכים? מדוע חשוב לפנות אל עורך דין תאונות דרכים?
תאונות דרכים הן אחת המכות הקשות של עולמינו וכאשר הן גורמות לפגיעה בנהג, ביושבים או בהולכי הרגל רשאים הללו לתבוע את חברת הביטוח בה מבוטח רכבו של הפוגע ולדרוש ממנה פיצויים. במקרה שאכן התרחשה תאונת דרכים שהובילה לפגיעה והנפגע עומד בשלושת הקריטריונים שמקנים לו את האפשרות להגיש תביעה רצוי מאוד לעשות זאת ולהשתמש בפיצויים כדי להשתקם. כדי להצליח בתהליך המורכב והרגיש שכולל עמידה מול גופים גדולים ומחייב ידע משפטי נרחב בתחום הנזיקין חשוב לפנות אל עורך דין תאונות דרכים.
לקבל ליווי מקצועי של עורך דין תאונות דרכים
עו"ד ביטוח יכיר את הסוגיות השונות בתחום תאונות דרכים, יהיה בעל ידע בתחומים רפואיים, ישתף פעולה עם מומחים רפואיים, יסייע לנפגע לארגן את כל המסמכים הנחוצים ויהיה בעל ניסיון בעבודה מול גופים רפואיים וחברות.
כמו כן, יפחית עורך דין תאונות דרכים את סיכויי התיישנות התביעה אך ידע מתי להגיש אותה (רצוי להגיש את התביעה לאחר שהנזקים התגבשו משום שבמידה שהמצב יחמיר לא ניתן לפתוח התיק שנית). עורך דין תאונות דרכים ילווה את הנפגע בצורה הטובה ביותר תוך מתן ייעוץ ותמיכה. יש לציין כי אחרי הגשת התביעה היא לא יכולה להתיישן.
נפגעתם? מגיע לכם לקבל פיצויים? פנו אל עורך דין תאונות דרכים מקצועי
במקרה של פגיעה בעקבות תאונת דרכים אין להמשיך לסדר היום. אם נפגעתם במהלך תאונת דרכים אני מזמין אתכם לפנות אליי, הנני ערך דין תאונות דרכים מומחה. הידע והניסיון שצברתי בתחום יגדילו את סיכויי הצלחתכם בתביעה כך שתוכלו לקבל את הפיצויים הגבוהים ביותר.
האמור במאמר זה הנו להשכלה כללית בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מדויק, פרטני, אישי ומחייב